Kurki najczęściej łączymy ze śmietaną. Można także nimi faszerować mięso, ugotować krem, czy je zamarynować. A jakie Wy macie pomysły na wykorzystanie kurek?
Aby móc cieszyć się tymi pysznymi grzybami cały rok, można je zamrozić. Sprawdź jak mrozić kurki.
Pieprznik jadalny (kurka), podobnie jak inne grzyby, nie są szczególnie wartościowymi produktami. Zawierają bardzo dużo wody oraz nieco tłuszczu i białka. Obecne w kurkach witaminy grupy B, C, D, E, beta karoten oraz minerały jak wapń, fluor, jod i potas występują w nieznacznych ilościach.
Składniki:
- 300 g kurek
- filet z kurczaka
- masło
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Roztapiamy masło i na tak rozgrzaną patelnię wrzucamy kurki i smażymy :-) Solimy po usmażeniu. Nie należy ich solić wcześniej , ponieważ wydzielany pod tego wpływem sok utrudnia potem proces smażenia.
Filet z kurczaka kroimy i wrzucamy na patelnię, na której wcześniej smażyły się kurki . Możemy dodać odrobinę oleju. Przyprawiamy solą, pieprzem lub innymi przyprawami według upodobań.
Tak przygotowane kurki z kurczakiem możemy wymieszać ze śmietaną 18% i podawać z makaronem lub ziemniakami.
Zobacz także:
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!