Makaron z kurczakiem i kurkami . To zdecydowanie mój ulubiony przepis na makaron. Zaskoczyłam nim nie jedno podniebienie – nawet mojej wymagającej mamy! Nie poznałam jeszcze osoby, która nie lubiła by tego dania.
Składniki:
- makaron penne (jednak najczęściej stosuję tagliatelle)
- pierś z kurczaka
- śmietana 18% do zup i sosów
- kurki
- pieprz
- sól
- przyprawa do kurczaka
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- W międzyczasie kroimy pierś z kurczaka w kostkę, mieszamy z przyprawą do kurczaka i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
- Podczas smażenia kurczaka, kroimy kurki na mniejsze kawałki (robię tak tylko przy rozmrażanych kurkach, jeżeli są świeże to dodaję w całości).
- Gdy kurczak jest już prawie wysmażony – dorzucamy kurki.
- Całość dusimy (dolewamy wody) na małym ogniu przez ok. 10 minut. Woda nie musi wyparować. Dolewamy śmietanę, mieszamy do momentu, kiedy będzie już gorąca.
- Jeżeli sos jest za rzadki, dodajemy mąkę rozcieńczoną wodą. Uwaga! Dolewając ten roztwór trzeba szybko mieszać całość, aby nie zrobiły się grudki.
- Makaron odcedzamy, polewamy sosem i gotowe!
Makaron z kurczakiem i kurkami gotowy! Smacznego!
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!