Makowiec bez ciasta jest banalnie prosty! Dodatkowo to ciasto ma mniej kalorii niż tradycyjny i jest niezwykle pyszne! Jest słodki, pachnie rumem, makiem, bakaliami i świętami. To lekko zmodyfikowane nadzienie do tradycyjnego makowca. Zapieka się samo, bez udziału żadnego ciasta.
Jest to idealne ciasto zarówno na święta, jak i przyjęcie, czy deser. Do makowca możemy dodać nasze ulubione bakalie, np. rodzynki, suszone śliwki, migdały, orzechy i tak dalej.. :)
Dzień przed wykonaniem ciasta mak zalewamy wrzątkiem , odlewamy wodę, zalewamy drugi raz i zostawiamy na noc/lub kilka godzin. Rano odsączamy mak na sitku i mielimy dwa lub nawet trzy razy. Dzięki temu nasze ciasto będzie jeszcze lepsze!
Składniki:
- 500 gramów zmielonego mielonego mak u
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 4 duże jajka
- 3 duże, starte grubo jabłka
- 6 łyżek kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 gramów roztopionego, letniego masła
- duża garść sparzonych bakalii ( rodzynki lub inne)
- skórka pomarańczowa (kilka łyżeczek)
- zapach rumowy (kilka kropel)
Składniki na polewę:
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki wody
Składniki do ozdoby:
- wiórki kokosowe lub inne ozdoby, według upodobań
Sposób przygotowania:
- Ubijamy pianę z białek.
- W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrami.
- Do utartych żółtek dodajemy zmielony mak i mieszamy.
- Do wymieszanych składników dodajemy: kaszę, proszek do pieczenia, starte jabłka i znowu mieszamy.
- Dodajemy przestudzone masło, bakalie , skórkę pomarańczową i zapach rumowy.
- Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek.
- Całość wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 220 stopni Celsjusza (lub 200 stopni z termoobiegiem).
- Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
- Jak zrobić polewę? To bardzo proste!
- Wszystkie składniki na polewę musimy wymieszać, podgrzać w małym garnuszku i rozpuścić, ciągle mieszając, aż osiągnie lejącą się konsystencję. Polewa gotowa!
- Polewamy ciasto i obsypujemy wiórkami kokosowymi :)
- Odstawiamy do ostygnięcia.
Makowiec bez ciasta gotowy. Smacznego!
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!