Makowiec bez ciasta z jabłkami - KozakGotuje.pl

Makowiec bez ciasta

Makowiec bez ciasta z jabłkami

Makowiec bez ciasta jest banalnie prosty! Dodatkowo to ciasto ma mniej kalorii niż tradycyjny i jest niezwykle pyszne! Jest słodki, pachnie rumem, makiem, bakaliami i świętami. To lekko zmodyfikowane nadzienie do tradycyjnego makowca. Zapieka się samo, bez udziału żadnego ciasta.

Jest to idealne ciasto zarówno na święta, jak i przyjęcie, czy deser. Do makowca możemy dodać nasze ulubione bakalie, np. rodzynki, suszone śliwki, migdały, orzechy i tak dalej.. :)

Dzień przed wykonaniem ciasta mak zalewamy wrzątkiem , odlewamy wodę, zalewamy drugi raz i zostawiamy na noc/lub kilka godzin. Rano odsączamy mak na sitku i mielimy dwa lub nawet trzy razy. Dzięki temu nasze ciasto będzie jeszcze lepsze!

Składniki:

  • 500 gramów zmielonego mielonego mak u
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 duże jajka
  • 3 duże, starte grubo jabłka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 gramów roztopionego, letniego masła
  • duża garść sparzonych bakalii ( rodzynki lub inne)
  • skórka pomarańczowa (kilka łyżeczek)
  • zapach rumowy (kilka kropel)

Składniki na polewę:

  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki wody

Składniki do ozdoby:

  • wiórki kokosowe lub inne ozdoby, według upodobań

Sposób przygotowania:

  1. Ubijamy pianę z białek.
  2. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrami.
  3. Do utartych żółtek dodajemy zmielony mak i mieszamy.
  4. Do wymieszanych składników dodajemy: kaszę, proszek do pieczenia, starte jabłka i znowu mieszamy.
  5. Dodajemy przestudzone masło, bakalie , skórkę pomarańczową i zapach rumowy.
  6. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek.
  7. Całość wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 220 stopni Celsjusza (lub 200 stopni z termoobiegiem).
  9. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
  10. Jak zrobić polewę? To bardzo proste!
  11. Wszystkie składniki na polewę musimy wymieszać, podgrzać w małym garnuszku i rozpuścić, ciągle mieszając, aż osiągnie lejącą się konsystencję. Polewa gotowa!
  12. Polewamy ciasto i obsypujemy wiórkami kokosowymi :)
  13. Odstawiamy do ostygnięcia.

Makowiec bez ciasta gotowy. Smacznego!

, Jabłka , Kakao , , , ,

Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz

'