Muffiny – przepis podstawowy jest niezbędny do upieczenia idealnych muffinek . Piekę je od lat i zawsze wychodzą pyszne! Piekąc muffiny , zawsze bazuję na tym przepisie. Jeżeli chodzi o dodatki – najbardziej smakują mi z malinami i białą czekoladą.
Aby muffiny miały ciemny kolor – wystarczy dodać kakao.
Dodając owoce, pamiętajmy, aby oprószyć je w mące lub budyniu – spowoduje to, że owoce nie opadną na dno.
Składniki na 12 muffinek:
Składniki suche:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- łyżka proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
Składniki mokre:
- duże jajko
- szklanka mleka, jogurtu naturalnego lub kefiru
- 0,5 szklanki oleju roślinnego lub oliwy
Sposób przygotowania muffinek:
1.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Przygotowujemy formę/foremki na muffiny. Ja używam silikonowych – nie trzeba ich niczym smarować, ciasto świetnie od nich „odchodzi”. Formy blaszane najlepiej posmarować masłem lub wyłożyć papierowymi papilotkami.
2. Przygotowujemy dwie miski.
3. W pierwszej misce: przesiewamy mąkę przez sito, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i sól.
4. W drugiej misce: roztrzepujemy jajka i dodajemy pozostałe składniki mokre.
5. Wymieszane składniki mokre przelewamy do miseczki ze składnikami suchymi.
6. Całość delikatnie mieszamy. Nie mieszajmy zbyt długo składników, ponieważ muffiny mogą wyjść zbite i niewyrośnięte. Wystarczy parę ruchów łyżką :-)
7. Ciasto nakładamy do foremek na 3/4 ich wysokości.
8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Aby sprawdzić, czy się upiekły, wystarczy wbić w ciasto wykałaczkę i wyjąć – jeżeli będzie do niej przyklejone ciasto, trzeba przedłużyć czas pieczenia.
9. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Jak ostygną możemy wyjąć je z foremek i podawać :-)
Mam nadzieję, że nie będziecie mieć problemu z upieczeniem pysznych muffinek . Jeżeli macie jakieś pytania – śmiało piszcie!
Macie swoje propozycje na muffiny ? Ślijcie je na adres [email protected]
Zamierzam wypróbować ten przepis, ale czy łyżeczka soli to nie za dużo?
Mała, płaska łyżeczka soli nie powinna być zbyt wyczuwalna. Jednak jeśli masz wątpliwości dodaj szczyptę lub pół płaskiej łyżeczki :-)