Pączki faworki – przepis, który lada dzień przyda się do przygotowania smakołyków na Tłusty Czwartek.
Rozczyn:
2 szklanki mleka (podgrzewamy lekko tak, aby nie zaparzyć drożdży);
1 kostka drożdży;
½ szklanki cukru;
4 szklanki mąki.
Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto:
2 margaryny (Palma, Kasia);
½ l śmietanki 18%;
7 żółtek;
1 szklanka cukru;
1 aromat waniliowy;
1,4 kg mąki;
2 szklanki lekko podgrzanego mleka;
szczypta soli.
Do rozczynu dodajemy żółtka ubite z cukrem, przesianą mąkę (1 kg), śmietankę, sól i aromat. Ciasto zarabiamy i odstawiamy na ok. 30 min. w ciepłe miejsce. Margarynę rozpuszczamy w rondelku, a następnie schładzamy. Po tym czasie do ciasta dodajemy schłodzoną margarynę, ciepłe mleko i pozostałe 40 dag mąki. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodzić od rąk.
Tak przygotowane ciasto pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na od 2 cm grubości, wycinamy prostokąty o wymiarach ok. 2 x 8 cm. W prostokątach wycinamy podłużne otwory, które przeplatamy, aby powstały faworki.
Smażymy w oleju z obydwu stron na złoty kolor.
Ciasto można również wykorzystać do przygotowania pączków, drożdżówek, rogalików, itp.
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!