Torcik truflowy to doskonałe urozmaicenie małego domowego przyjęcia. Krem truflowy nadaje temu delikatnemu ciastu niepowtarzalny smak.
Biszkopt (najlepiej przygotować poprzedniego dnia):
- 5 jajek;
- niecałe ½ szklanki maki tortowej (zmniejszyć o 2 łyżki stołowe);
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej;
- 1 cukier waniliowy;
- ½ szklanki cukru;
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
- margaryna i bułka tarta do obsypania tortownicy;
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku, cukier waniliowy i cukier kryształ. Kiedy składniki połączą się w sztywną pianę, dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie mieszamy i wlewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą małej tortownicy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 0 C i pieczemy ok. 35 – 40 minut, aby nasz torcik truflowy wypiekł się na złoty kolor.
Masa truflowa:
- 30 – 40 dkg cukierków truflowych
- 1/3 szklanki mleka
Składniki wkładamy do garnka i rozpuszczamy na małym ogniu, aż powstanie jednolita konsystencja. Odstawiamy do wystudzenia.
Krem:
- 1½ l mleka
- 4 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła extra
- 1 kostka „Kasi”
Odlewamy 0.5 l mleka, dodajemy budynie, mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i mieszamy, jak zwykły budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy rozmieszaną zawiesinę i gotujemy budyń. Budyń pozostawiamy do ostygnięcia.
Porada: aby uniknąć powstania twardego „kożucha” na stygnącym budyniu, nakładamy bezpośrednio na niego folię spożywczą.
Kiedy budyń wystygnie, przygotowujemy krem: masło łączymy z „Kasią” i stopniowo, po jednej łyżce dodajemy budyń cały czas ucierając. Do utartego kremu dodajemy po 1 łyżce schłodzoną masę truflową, nie przerywając ucierania.
Poncz:
- 0,5 l wody;
- 1 cytryna;
- kilka kropli aromatu rumowego (w wersji „dla dorosłych” można zastąpić odrobiną rumu);
- 2 łyżki cukru;
Wodę z cytryną i cukrem gotujemy przez kilka minut, po wystygnięciu dodajemy aromat.
Wykonanie tortu:
Biszkopt dzielimy na 3 części, przekładamy kremem, każdą część wcześniej skrapiamy ponczem. W ten sposób układamy kolejne warstwy do wyczerpania składników.
Dekorujemy wg uznania, ja użyłam do tego gotowej masy marcepanowej i kwiatów.
Torcik truflowy gotowy! Miłego świętowania!
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!