Torcik truflowy - najlepszy przepis - KozakGotuje.pl

Torcik truflowy

Torcik truflowy to doskonałe urozmaicenie małego domowego przyjęcia. Krem truflowy nadaje temu delikatnemu ciastu niepowtarzalny smak.

Biszkopt (najlepiej przygotować poprzedniego dnia):

  • 5 jajek;
  • niecałe ½ szklanki maki tortowej (zmniejszyć o 2 łyżki stołowe);
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 1 cukier waniliowy;
  • ½ szklanki cukru;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • margaryna i bułka tarta do obsypania tortownicy;

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku, cukier waniliowy i cukier kryształ. Kiedy składniki połączą się w sztywną pianę, dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną  oraz mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto delikatnie mieszamy i wlewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą małej tortownicy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 0 C i pieczemy ok. 35 – 40 minut, aby nasz torcik truflowy wypiekł się na złoty kolor.

Masa truflowa:

  • 30 – 40 dkg cukierków truflowych
  • 1/3  szklanki mleka

Składniki wkładamy do garnka i rozpuszczamy na małym ogniu, aż powstanie jednolita konsystencja. Odstawiamy do wystudzenia.

Krem:

  • 1½ l mleka
  • 4 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła extra
  • 1 kostka „Kasi”

Odlewamy 0.5 l mleka, dodajemy budynie, mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i mieszamy, jak zwykły budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy rozmieszaną zawiesinę  i gotujemy budyń. Budyń pozostawiamy do ostygnięcia.
Porada: aby uniknąć powstania twardego „kożucha” na stygnącym budyniu, nakładamy bezpośrednio na niego folię spożywczą.
Kiedy budyń wystygnie, przygotowujemy krem:  masło łączymy z „Kasią” i stopniowo, po jednej łyżce dodajemy budyń cały czas ucierając. Do utartego kremu dodajemy po 1 łyżce schłodzoną masę truflową, nie przerywając ucierania.

Poncz:

  • 0,5 l wody;
  • 1 cytryna;
  • kilka kropli aromatu rumowego (w wersji „dla dorosłych” można zastąpić odrobiną rumu);
  • 2 łyżki cukru;

Wodę z cytryną i cukrem gotujemy przez kilka minut, po wystygnięciu dodajemy aromat.

Wykonanie tortu:
Biszkopt dzielimy na 3 części, przekładamy kremem, każdą część wcześniej skrapiamy ponczem. W ten sposób układamy kolejne warstwy do wyczerpania składników.
Dekorujemy wg uznania, ja użyłam do tego gotowej masy marcepanowej i kwiatów.
Torcik truflowy gotowy! Miłego świętowania!

Tort , tort truflowy

Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!

Dodaj komentarz

'