|
|
Zupa pomidorowa – pyszna, rozgrzewająca i bardzo aromatyczna. Latem, w sezonie na pomidory , róbmy ją ze świeżych, mocno dojrzałych pomidorów. Zimą pomidory nie są już tak dobre i naturalne, więc najlepiej korzystać z koncentratów. Zupę pomidorową najczęściej podajemy z makaronem, spróbujcie!
Składniki:
- 2 l bulionu warzywnego lub po prostu rosołu
- 50 ml koncentratu pomidorowego
- puszka pomidorów (latem lepiej skorzystać ze świeżych pomidorów)
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki cukru
- bazylia
- sól
- pieprz
- 100 ml śmietany gęstej 18%
- makaron (my gotujemy tzw. świderki)
Sposób przygotowania:
- Zagotowujemy bulion z liściem laurowym, zielem angielskim i obranym czosnkiem. Jak zrobić bulion – jest opisane niżej :-)
- Do wrzącego bulionu dodajemy zmiksowane pomidory (oczywiście obrane!), koncentrat pomidorowy i cukier.
- Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
- Doprawiamy do smaku.
- Dekorujemy już na talerzu śmietaną i bazylią.
Zupa pomidorowa gotowa! :)
______________________________
Jak zrobić bulion?
Składniki:
- 2 marchwie
- duża pietruszka
- mały seler korzeniowy
- 2-3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- sól
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy przyprawy i odrobinę soli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!