Barszcz biały z białą kiełbasą i jajkiem. Przepis na barszcz biały

Barszcz biały z białą kiełbasą i jajkiem. Przepis na barszcz białyBarszcz biały z białą kiełbasą i jajkiem. Przepis na barszcz biały. Smakuje wyśmienicie, jednak jego smak doceniany jest przez wielu po mocno zakrapianej imprezie. Wtedy ta pożywna zupa z białą kiełbasą jest w stanie uratować człowieka :)

Składniki:

  • ½ kg białej kiełbasy
  • 1 1/4 szklanki zakwasu na żurek
  • 1,5 litra wody
  • ząbek czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka Vegety
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:
Kiełbasę białą wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez ok.  20 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę, a do wywaru dodajemy przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki i zakwas na żurek. Całość gotujemy przez ok. 5 minut. W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką i dodajemy do barszczu. Na koniec wsypujemy majeranek i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.

Wyjętą z wywaru kiełbasę kroimy na plasterki, a ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy na ćwiartki. Barszcz podajemy z plasterkami kiełbasy i cząstkami jajek na twardo oraz z chlebem.

Barszcz biały jest gotowy. Podobał się nasz przepis? Daj znać w komentarzach i… Smacznego!

 

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice