Pierś kurczaka Wielkanocna w galarecie

galaretka_jajkaPierś kurczaka Wielkanocna w galarecie

Niedługo Wielkanoc, więc obowiązkową pozycją menu będzie pierś kurczaka w galarecie.
Proponuję przygotować tę przystawkę w formie jajek. Przygotowuję takie jajka Wielkanocne w wydmuszkach od jajek. Tak przygotowana pierś kurczaka jest bardzo smaczna, a dodatkowo będzie ozdoba Świątecznego stołu. Ponadto, taka przystawka jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Przygotowałam 7 porcji, aby Wam pokazać, jak jajka mają wyglądać, a gdy chcemy przygotować większą ilość, odpowiednio zwiększamy ilość składników.

Produkty:
200 g piersi z kurczaka
7 wydmuszek
mieszanka warzywna – groszek, kukurydza, papryka konserwowa, marchewka
listki bazylii
5 – 6 łyżeczek żelatyny (na ½ l bulionu)
1 łyżeczka sody oczyszczonej do wyparzenia skorupek

Sposób przygotowania:
Otwór w wydmuszkach robimy po szerokiej stronie jajka. Wydmuszki wyparzamy w gorącej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej przez kilka minut, odlewamy wodę i pozostawiamy odwrócone do wysuszenia.

Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 15 minut, pozostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu kroimy w drobną kostkę.

Do wydmuszek naprzemiennie wkładamy kawałki piersi  wraz z warzywami i listkami bazylii.

Przygotowujemy bulion warzywny z kostki lub gotujemy na włoszczyźnie. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie rozpuszczamy w bulionie (5-6 łyżeczek żelatyny na ½ l bulionu). Bulionem z żelatyną ostrożnie zalewamy zawartość wydmuszek.

Odstawiamy najlepiej na cała noc, aby galaretka dobrze zastygła. Po stężeniu zdejmujemy skorupkę tak, jak zwykle obieramy jajko.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice