Barszcz czerwony Wielkanocny

barszcz_czerwonyBarszcz czerwony Wielkanocny

Składniki:
1 kg czerwonych buraków
30 dag włoszczyzny
30 dag podsuszanej kiełbasy
30 dag boczku wędzonego
5 jajek ugotowanych na twardo
sól, ocet, cukier
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz

Przygotowanie:
Buraczki myjemy, obieramy i kroimy w paski. Włoszczyznę zalewamy 2 l zimnej wody, dodajemy pokrojone buraczki, ziele angielskie, liść laurowy i boczek, solimy i gotujemy na małym ogniu, aż włoszczyzna będzie miękka.

Odlewamy wywar, doprawiamy octem, cukrem i pieprzem. Boczek możemy wykorzystać jako dodatek do pieczywa lub pokrojony dodać do barszczu. Kiełbasę kroimy w plasterki, wkładamy do talerzy, dodajemy pokrojone jajko i zalewamy gorącym barszczem.

Do barszczu możemy dodać odrobinę startego chrzanu lub śmietanki, zależnie od upodobań.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice