Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-czosnkowym

Makaron z kurczkiem w sosie śmietanowo-czosnkowym

Makaron z kurczkiem w sosie śmietanowo-czosnkowym

Przepis na makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-czosnkowym. Dziś mamy dla Was przepis na makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-czosnkowym według Pascala z gazetki KuchniaLidla. Nieznacznie przez nas zmodyfikowany, ale oryginał znajdziecie na kuchnialidla.pl

Składniki:

  • 300 ml śmietany 30%,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 6 plasterków surowego boczku w plastrach
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
  • 250 g pieczarek,
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki wody (opcjonalnie 1 łyżka białego wina wytrawnego)
  • 250 g świeżego szpinaku,
  • 320 g makaronu farfalle,
  • 50 g twardego sera

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni bez użycia tłuszczu podsmażamy z dwóch stron boczek tak, aby lekko się zarumienił, a po usmażeniu odkładamy na bok, przyda się później.
  2. Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą, tymiankiem i rozmarynem.
  3. Na patelnię na której smażyliśmy boczek wrzucamy łyżkę masła, a po jego roztopieniu dodajmy przyprawionego kurczaka. Smażymy go przez ok 6-7 minut. Po usmażeniu odkładamy na bok.
  4. Na tej samej patelni podsmażamy teraz pokrojone w ćwiartki, lekko posolone pieczarki, po kilku minutach dodajemy do nich pokrojoną w trójkąty paprykę. Możemy dodać odrobinę oliwy oraz białego wina.
  5. W międzyczasie do małego garnka wlewamy naszą śmietanę i wyciskamy lub przecieramy na tarce o małych oczkach czosnek. Na małym ogniu zagotowujemy śmietanę i wracamy do naszego farszu.
  6. Kiedy pieczarki i papryka będą już gotowe, dodajemy do nich szpinak (opcjonalnie), a następnie zalewamy śmietaną z czosnkiem. Gotujemy kilka minut, a następnie dodajemy kurczaka i redukujemy. Gotujemy tak długo aż sos zgęstnieje.
  7. W tym czasie gotujemy makaron. Odcedzony wrzucamy na patelnię na której mamy farsz i wszystko mieszamy razem.
  8. Makaron z farszem wykładamy na talerz, posypujemy serem oraz pokrojonym w wąskie paski boczkiem.

Makaron gotowy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice