Muffinki kakaowe z żurawiną

mufinyMuffinki kakaowe z żurawiną to bardzo łatwe do wykonania i wyśmienite w smaku ciasteczka, które zadowolą najbardziej wymagającego amatora słodyczy.
Składniki:
– 3 szklanki mąki pszennej;
– 3 budynie śmietankowe:
– 3 łyżki kakao;
– 15 dag żurawiny suszonej;
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
– 1 cukier waniliowy;
– 400 ml śmietanki n18% (2 kubeczki);
– 400 ml dżemu z czarnej porzeczki (można zastąpić innym);
– 1 szklanka oleju;
– 3 jajka.

Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę, jajka i olej. Dodajemy je do suchych składników. Na koniec dodajemy dżem i całość dokładnie mieszamy.
Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki ciasto wkładamy do foremek do muffinek lub babeczek do ¾ wysokości foremki.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1700C przez ok. 50 minut.

Po wystudzeniu muffinki dekorujemy wg własnego uznania. Ja użyłam masy marcepanowej i żelków, ale równie dobrze można je polukrować lub np. posmarować polewą czekoladową.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice