Zraz zawijany ze schabu

Zraz ze schabu Zraz zawijany ze schabu nadziewany smażoną cebulą, serem i papryką
Składniki (na 6 zrazów):
– ok. 1 kg schabu;
– 30 dag piersi z kurczaka;
– 10 dag żółtego sera;
– ok. ½ strąka papryki konserwowej;
– 5 średniej wielkości cebulek;
– sól, pieprz, słodka papryka w proszku;
– olej do smażenia.
Przygotowanie:
Schab myjemy, kroimy na 6 równych części i rozbijamy. Pierś z kurczaka również myjemy, osuszamy, kroimy w cienkie plastry i lekko rozbijamy. Cebulkę kroimy w piórka i lekko podsmażamy w małej ilości oleju.
Na schab układamy kolejno: pierś z kurczaka, słupek żółtego sera, cebulkę i pasek papryki konserwowej. Całość lekko solimy, przyprawiamy pieprzem i sproszkowaną papryką i zwijamy w ruloniki, które spinamy wykałaczkami.
Tak przygotowane roladki umieszczamy na rozgrzanej patelni i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Następnie podlewamy je wodą (do połowy wysokości) i dusimy do miękkości na małym ogniu.
Powstały podczas duszenia sos możemy „zatrzeć” mąką i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice