Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą. Prosty przepis, pyszna przekąska

Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą. Prosty przepis, pyszna przekąska

Przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą. Mamy dla Was prosty przepis na przystawkę lub przekąskę. Wykonanie ciasta francuskiego jest czasochłonne, dlatego przedstawiamy Wam przepis z gotowego ciasta, dostępnego w chyba każdym supermarkecie. Taka przekąska jest szybka do przyrządzenia i niezwykle smaczna!

Składniki na nadzienie:

  • 1/2 kg szpinaku
  • 250 g sera feta
  • 1/2 kostki masła
  • mała główka czosnku

Składniki na sos czosnkowy:

  • mały jogurt bałkański
  • 3 łyżki majonezu
  • kilka ząbków czosnku (najlepiej niebieskiego)
  • pieprz
  • sól
  • zioła prowansalskie

Pozostałe składniki:

  • ciasto francuskie

Sposób przygotowania:

1. Szpinak dusimy, do momentu aż wyparuje woda.

2. Dodajemy masło i rozdrobiony czosnek (może być wyciśnięty przez praskę) i przez dodatkowe kilka minut dusimy. Następnie odstawimy do wystudzenia.

3. Po wystudzeniu dodajemy ser feta i mieszamy.

4. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty (jeden płat ciasta dzielimy na 8 części), nakładamy na nie farsz i rogi ciasta sklejamy ciasto do środka (jak na zdjęciu).

5. Pieczemy na złoty kolor w 200 stopniach Celsjusza ok. 15-20 minut.

6. W międzyczasie wyciskamy przez praskę czosnek i dodajemy do pozostałych składników sosu – wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku.

7. Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą jest gotowe! Odstaw je do ostygnięcia :)

Smacznego! Po przygotowaniu napisz w komentarzach czy wszystko poszło zgodnie z planem i przepisem! :)

One comment
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice