Ciasto do pizzy – przepis podstawowy

Ciasto do pizzy – najlepszy, podstawowy przepis. Ciasto do pizzy to 80% sukcesu pizzy. Jeżeli ciasto wyjdzie Ci wyśmienicie nic już raczej nie możesz zepsuć. Ciasto po wykonaniu możesz niemal natychmiast wykorzystać lub zamrozić i wykorzystać wtedy, kiedy akurat będzie potrzebne. Zapraszamy: podstawowy przepis na ciasto do pizzy.

Składniki na ciasto do pizzy:

  • 70 dag mąki
  • 1/3 kostki drożdży
  • łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • pół szklanki ciepłej wody
  • łyżka oleju
Sposób wykonania ciasta do pizzy:
  1. Rozdrobnij drożdże w kubku
  2. Zasyp je cukrem
  3. Zalej letnią (nie gorącą) wodą. Możesz zamieszać
  4. Poczekaj ok. 20 minut aż mieszanka się spieni.
  5. Do miski wsyp dwie duże szklanki mąki
  6. Wsyp sól i wymieszaj z mąką
  7. Wlej łyżkę oleju
  8. Wlej do miski drożdżowy roztwór i zacznij ugniatać ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie – dosypuj śmiało mąki, jeżeli natomiast jest za gęste – dolewaj wody. Ja nigdy sztywno nie trzymam się przepisu, tylko robię wszystko „na oko”. Ciasto ugniatam tak długo, aż przestanie przyklejać się do rąk i będzie dość twarde. Tak wykonane ciasto odkładam w ciepłe miejsce na ok pół godziny-godzinę, żeby wyrosło pod przykryciem.
  9. Po wyrośnięciu ponownie zagniatam ciasto, dzielę, dzielę na mniejsze części i rozwałkowuję do wielkości blachy piekarnika. Zdecydowanie preferuję ciasto bardzo cienkie, dlatego rozwałkowuję je tak, żeby nie było grubsze niż 5-6 mm. Tak rozwałkowane ciasto smaruję sosem, posypuję serem i układam pozostałe składniki.
  10. Pizzę piekę w temperaturze 220 stopni i wyciągam je po ok 15-20 minutach lub wtedy, jeżeli spód pizzy będzie upieczony.

Korzystasz z innego podstawowego przepisu na ciasto do pizzy? Podziel się z nami wpisując je w komentarzu lub wyślij na [email protected] – wypróbujemy Twój przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice