Lasagne ze szpinakiem i łososiem

Lasagne ze szpinakiem? Czemu nie. Co prawda jestem tradycjonalistką i zdecydowanie wolę klasyczne lasagne bolognese, to wersja ze szpinakiem i łososiem jest równie pyszna. Mam nadzieję, że ten przepis na lasagne ze szpinakiem i łososiem Wam się spodoba. Powodzenia!

Składniki:

  • płaty makaronu lasagne (ok 12 sztuk)
  • 400 g wędzonego łososia bez skóry
  • 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 dag tartego sera (najlepiej mozarella)
  • sól i pieprz
  • świeży lub suszony tymianek

Składniki na sos beszamelowy:

  • 3 łyżki masła (ok 30 g)
  • 2 łyżki mąki (ok 25-30 g)
  • 300 ml mleka (nieco ponad szklanka)
  • starty parmezan (2 łyżki) – opcjonalnie
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Łososia kroimy w cienkie paski.

2. Szpinak opłukujemy w wodzie, a następnie wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię na 2-3 minuty, lub nieco dłużej, aż lekko zwiędnie. Następnie odcedzamy go.

3. Na tej samej patelni, na łyżce masła podsmażamy 2-3 wyciśnięte ząbki czosnku, a następnie dodajemy posiekany szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem oraz wbijamy dwa surowe żółtka i dodajemy śmietanę 18%.

4. Teraz przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy trzy łyżki masła, do których dodajemy 2 łyżki mąki i podsmażamy przez chwilę nieustannie mieszając. Stopniowo dolewamy zimnego mleka i ciągle mieszamy nasz sos. Mieszamy i podgrzewamy tak długo, aż zgęstnieje. Na sam koniec doprawiamy go solą ok 1/3 łyżeczki oraz gałką muszkatołową 1/3-1/2 łyżeczki.  Następnie dodajemy 2 łyżki parmezanu – jeżeli mamy. Jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy dolać odrobinę zimnego mleka, jeżeli za rzadki – odrobinę mąki.

5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wlewamy odrobinę sosu beszamelowego, układamy pierwszą warstwę płatów makaronu do lasagne. Na makaron wykładamy część farszu ze szpinaku oraz część łososia oraz smarujemy sosem beszamelowym. Następnie układamy kolejną warstwę makaronu, szpinaku, łososia, sosu i znowu makaronu. Na samej górze powinien znaleźć się sos beszamelowy posypany tartym serem – najlepiej mozarella.

6. Tak przygotowaną lasagne wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni i pieczemy przez 35-45 minut. Gotowość lazanii możemy sprawdzić wkładając patyczek lub nóż i sprawdzając czy makaron jest już miękki.

Lasagne ze szpinakiem i łososiem gotowa. Smacznego. Dajcie znać jak Wam poszło :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice