Najlepszy przepis na ciasto marchewkowe według Karoliny

ciacho

Oto przepis na najlepsze ciasto marchewkowe pod słońcem. Raz na jakiś czas, przy różnych okazjach Karolina przychodziła do nas z blachą pysznego, marchewkowego ciasta z równie fantastyczną polewą z serka filadelphia. Poprosiliśmy ją o przepis, upiekliśmy ciasto i… wyszło nam równie genialnie. Polecamy! Wypróbuj przepis Karoliny!

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 szklanki tartej marchewki
  • 1 szklanka pokruszonych włoskich orzechów
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania ciasta marchewkowego:

  1. Do miski wrzucamy: jajka, cukier i olej. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej, dość puszystej konsystencji.
  2. Następnie dodajemy mąkę, sodę i cynamon. Miksujemy masę dokładnie, a na sam koniec dodajemy drobno startą marchew (marchew ścieramy na drobnych oczkach tartki) – znowu miksujemy oraz dodajemy pokruszone w rękach włoskie orzechy.
  3. Masę wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem.
  4. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30-35 min, w temperaturze 180 stopni.

Składniki na krem:

  • Pół kostki masła (100 gram)
  • 400 gram (dwie sztuki) serka  filadelphia (może być inny naturalny serek – np. świetnie sprawdza się Maćkowy)
  • szklanka cukru pudru
  • opakowanie cukru wanilinowego

Sposób wykonania kremu:

  • Wszystkie składniki wrzucamy do miski i… miksujemy tak długo, aż masa zamieni nam się w pyszny, kładki krem.

Po wyciągnięciu i ostudzeniu ciasta możemy posmarować je kremem oraz wstawić na jakiś czas do lodówki.

Jeżeli korzystacie z tego przepisu na ciasto marchewkowe – dajcie znać jak Wam poszło.

4 comments
  1. Jolka

    Wypróbowałam ten przepis i ciasto wyszło OBŁĘDNIE! Jest pyszne, a krem na wierzchu… mmmm po prostu brak słów! Chyba mam już swoje ulubione ciasto i pewnie długo nie uda mi się go przebić :) Dzięki @kozakgotuje.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice