Muffiny z mięsa mielonego

muffiny_mięsneMuffiny z mięsa mielonego

Składniki:
½ kg dobrego mięsa mielonego (łopatka, szynka)
2 jajka
1 czerstwa bułka namoczona w zimnej wodzie
10 jaj przepiórczych ugotowanych na twardo
Vegeta
olej
pieprz
bułka tarta

Sposób przygotowania:
Do mięsa mielonego dodajemy 2 całe jajka, bułkę odciśniętą z wody, Vegetę, pieprz  i trochę zimnej wody. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.

Blaszkę do muffinek smarujemy dokładnie olejem. Wyrobione mięso formujemy w muffinki, do środka wkładamy jajko przepiórcze (jajeczka można zastąpić pieczarkami – będą równie smaczne). Muffinki obtaczamy w bułce tartej i wkładamy kolejno do formy.

Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1700C i pieczemy przez około 40 minut.

Po upieczeniu i schłodzeniu muffinki delikatnie wyjmujemy w formy przy pomocy noża.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice