Rolada z wędzonym łososiem

łosoś_szpinakRolada z wędzonym łososiem to atrakcyjna, smaczna i zdrowa przystawka, która uświetni każde przyjęcie.

Składniki:

  • 150 g wędzonego łososia
  • 450 g mrożonego szpinaku.
  • sól,  pieprz, gałka muszkatołowa
  • 4 jajka
  • 4 łyżki koperku
  • 200 g twarogu
  • 2-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka skórki z cytryny
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:
Szpinak dusimy na maśle, osączamy, a następnie mieszamy z żółtkami i pianą z białek. Przyprawiamy gałką muszkatołową, pie­przem i solą. Rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 2000C.  Lekko studzimy.

Ser mieszamy z jogurtem, skórką i koperkiem. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Rozsmarowujemy na szpinakowym cie­ście, na wierzch kładziemy łososia i rolujemy w roladę. Roladę zawijamy w prze­zroczystą folię i wstawiamy na co najmniej na dwie godziny do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice