Sos tatarski

jajkaSos tatarski to sos podawany na zimno, wykonany na bazie majonezu lub sosu majonezowego, z dodatkiem  drobno posiekanych pikantnych warzyw marynowanych w occie.

Składniki:
2 łyżki majonezu (ja używam majonezu „Winiary”)
2 łyżki jogurtu naturalnego
8 –10 pieczarek w occie
4 średnie ogórki konserwowe
sól, pieprz, cukier do smaku.

Pieczarki i ogórki kroimy w drobną kostkę i odsączmy. Dodajemy majonez, jogurt, pieprz, sól, cukier i całość mieszamy.
Sos podajemy do jaj na twardo (na zdjęciu), do zimnych mięs, wędlin, czy ryb na zimno. W krajach anglosaskich sos tatarski jest bardzo popularnym dodatkiem do ryby z frytkami (fish and chips).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice