Ryba po grecku

ryba po greckuRyba po grecku może być podawana na ciepło i na zimno. Wbrew nazwie, jest nieznana w kuchni greckiej. Ryba po grecku bywa podawana w Polsce na kolację wigilijną, ale także jako przystawka na przyjęciach.

Składniki:

  • filet z dorsza lub pstrąga
  • 1 kg marchewki
  • średniej wielkości pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 2 średnie cebule pokrojone w małą kostkę
  • mały słoik koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • 1/2 szklanki oleju
  • przyprawa maggi
  • vegeta
  • 1 łyżka stołowa octu
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Filet z ryby smażymy, po usmażeniu usuwamy ości.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Układamy do rondla, zalewamy wodą i olejem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu do uzyskania miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat oraz przyprawy.
  3. Po wystudzeniu dodajemy zaparzoną cebulę (wystarczy ją zagotować z małą ilością wody oraz 1 łyżką octu), studzimy i następnie dodajemy do farszu. Całość mieszamy.
  4. Jeżeli farsz jest zbyt kwaśny – dodamy trochę cukru.
  5. Na koniec układamy na rybie.

Ryba po grecku gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice