Śledź w oleju – przepis

śledż w olejuŚledź w oleju, to łatwa w przygotowaniu i smaczna przekąska zarówno na specjalne okazje, jak np. kolacja wigilijna, jak i na domowe przyjęcia. U nas zawsze cieszy się sporym powodzeniem.

Składniki do przyrządzenia śledzi w oleju:

  • ½ kg matiasów;
  • 1 ½ szklanki oleju;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 3 średnie cebulki;
  • 5 liści laurowych;
  • 10 ziaren ziela angielskiego;
  • pieprz;
  • 1 łyżka stołowa suszonej bazylii.

Przygotowanie:
Śledzie należy posmakować – jeśli są zbyt słone, należy je wymoczyć w zimnej wodzie. Po upływie 1 godziny sprawdzamy – jeśli są jeszcze zbyt słone, to zalewamy je ponownie zimną woda i nadal moczymy, aż do osiągnięcia idealnego smaku.
Wymoczone śledzie kroimy po skosie na małe kawałki, cebulkę siekamy w drobną kostkę.

W misce układamy warstwami śledzie, przekładając je cebulką, posypując przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość zalewamy olejem i odstawiamy na co najmniej kilka godzin.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice