Tarta z kurczakiem, serkiem i warzywami

Tarta_kurczakTarta z kurczakiem, serkiem i warzywami.

Ciasto:

  • 20 dag masła;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej;
  • 1 szklanką otrąb pszennych;
  • 2 żółtka;
  • 2 płaskie łyżeczki soli.

Farsz:

  • 1 pierś z kurczaka;
  • 1 świeża papryka czerwona;
  • 1 puszka kukurydzy;
  • 200 g serka topionego śmietankowego;
  • ½ szklanki śmietanki słodkiej 18%;
  • 1 łyżka oleju;
  • przyprawa do kurczaka.

Wykonanie:

Do miski dodajemy: mąkę, pokrojone schłodzone masło i rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki.

Przygotowujemy farsz. Umytą pierś z kurczaka kroimy w paski i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski. Kurczaka smażymy na oleju, po chwili dodajemy paprykę i jeszcze przez chwilę smażymy. Po wystygnięciu łączymy z odsączona kukurydzą. Serek dodajemy do śmietanki i miksujemy na jednolitą masę.

Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty lub średniej tortownicy. Brzegi wylepiamy na wysokość 1 cm. Ciasto nakłuwamy, i przykrywamy je folią aluminiową. Pieczemy 10 min. w temperaturze 2000C, następnie zdejmujemy folię , nakładamy farsz, zalewamy zmiksowaną śmietanką z serkiem i pieczemy kolejne 5 – 10 min., aż wierzch trochę się zarumieni.

Tarta smakuje wyśmienicie zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice