Przepis na śledzie marynowane. Rolmopsy ze śledzi

sledzik_1Przepis na śledzie marynowane w occie

Składniki:
2 kg świeżych śledzi
6 szklanek wody
2 szklanki octu
2 łyżki soli
6 łyżek cukru
10 ziaren ziela angielskiego
8 liści laurowych

Sposób przygotowania:
Z wody i octu gotujemy zalewę dodajemy sól, cukier i przyprawy, pozostawiamy do ostygnięcia.

Śledzie oczyszczamy i dodajemy do zimnej zalewy. Odstawiamy w zimne miejsce na 3 – 4 dni.

Tak zamarynowane śledzie smakują podane prosto z zalewy, ale można z nich zrobić np. rolmopsy. Mogą również stanowić dodatek do różnego rodzaju sałatek.

Rolmopsy ze śledzi marynowanych

Na płacie śledzia marynowanego układamy słupek ogórka konserwowego, 1-2 piórka cebuli, paseczek lub dwa świeżej lub konserwowej czerwonej papryki. Płat zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice