Przepis na tatara. Befsztyk tatarski

tatarPrzepis na tatara. Tatar ma chyba tylu zwolenników, co i wrogów. Należy jednak do klasyki przystawek i najlepiej komponuje się z kieliszeczkiem dobrze zmrożonej „czystej”.

Składniki:
30 dag wołowiny extra
2 średnie cebulki
2 ogórki konserwowe
kilka pieczarek konserwowych
2 płaskie łyżki przyprawy do zup i sosów w płynie (Maggi, Winiary)
1 płaska łyżka stołowa oleju
ok. 50ml przegotowanej zimnej wody
4 żółtka (jaja przed oddzieleniem żółtek obowiązkowo należy sparzyć)
pieprz (do smaku, ilość wg uznania)

Przygotowanie tatara:
Wołowinę mielimy w maszynce do mięsa używając sitka o średnich oczkach. Do mięsa dodajemy przyprawę do zup, wodę i olej. Całość dokładnie mieszamy i formujemy kulki. Na środku każdej kulki robimy „gniazdko”, w którym umieszczamy żółtko.

Cebulkę, ogórki i pieczarki kroimy w drobną kostkę i układamy na półmisku. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy olejem.

Można również zrobić tatara w wersji bez żółtka. Tatara uformowałam za pomocą okrągłej foremki, a jako dodatki wykorzystałam drobno pokrojone: cebulkę, korniszony i pieczarki marynowane. Zapewniam, że smakuje równie wybornie.TatarSmacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice