Śledzie w czerwonej cebuli

Śledzik_01Śledzie w czerwonej cebuli to doskonała przekąska nawet dla tych, którzy na co dzień nie przepadają za śledziami. U nas śledziki znikły ze stołu niemal natychmiast.
Składniki:
– 500g matiasów;
– 600g czerwonej cebuli;
– 3 łyżki octu;
– 2 łyżki cukru;
– 3 łyżki oleju do smażenia cebuli;
– olej do zalania śledzi;
– pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Sprawdzamy, jak bardzo słone są śledzie. Jeśli bardzo – moczymy je przez klika godzin , zmieniając wodę co jakiś czas. Jeśli mniej – wystarczy śledzie opłukać.
Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju, aby się zeszkliła. Kiedy cebulka będzie już miękka, dodajemy ocet i podsmażamy, aż odparuje. Następnie dodajemy cukier i pieprz, cały czas mieszając, aby cebulka nie przypaliła się. Gdy cukier rozpuści się, zestawiamy patelnię z kuchenki do przestudzenia.
Wymoczone śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy po ukosie w mniejsze kawałki. Do słoika nakładamy na przemian cebulę i śledzie. Na koniec wszystko zalewamy olejem rzepakowym i wstawiamy do lodówki na 1 dzień, aby śledziki „przegryzły się”

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice