|
|
Bioderka z kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami mogą być nie tylko daniem obiadowym. Doskonale smakują również pokrojone w plasterki, jako zimna przekąska. Z jednego bioderka wychodzi jedna roladka.
Składniki:
- 4 bioderka
- 1 opakowanie serka „Góralski przysmak” o smaku czosnkowym lub serka topionego
- 2 średnie cebulki
- kilka plasterków suszonych pomidorów w oliwie
- przyprawa do kurczaka „Kamis”
- papryka słodka mielona
- olej
Przygotowanie:
Bioderka myjemy, usuwamy kość i delikatnie rozbijamy na cieńszy płat. Aby mięso nie pryskało na boki, najlepiej jest przykryć je folią spożywczą lub woreczkiem foliowym. Płaty przyprawiamy przyprawą do kurczaka.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor.
Serek dzielimy na 4 części i rozsmarowujemy na każdym płacie. Na serek układamy po 2-3 płatki suszonych pomidorów i cebulkę. Zwijamy roladki, owijamy je nicią lub spinamy wykałaczką.
Na rozgrzanej patelni obsmażamy roladki na złoty kolor. Po obsmażeniu posypujemy papryką, obtaczamy w sosie, w którym się smażyły i układamy na blaszce do pieczenia. Pozostałym sosem polewamy roladki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 1700C przez ok. 30 min.
Smacznego!

Ten wpis nie ma jeszcze komentarzy. Twój może być pierwszy!