Sałatka grecka – przepis

salatka-grecka Sałatka grecka, to kolorowy, lekki i bardzo smaczny przepis na wiosenną kolację.  Równie dobrze można poczęstować nią niespodziewanych gości.

Składniki:

  • ½ główki sałaty lodowej
  • 1 ogórek świeży
  • 2-3 pomidory, mogą być koktajlowe (tych potrzeba nieco więcej)
  • połowa świeżej papryki czerwonej słodkiej
  • kukurydza konserwowa
  • 1 cebula czerwona
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta (ja użyłam sera „Pilos” – jest mniej słony)
  • listki bazylii
  • sól do smaku

Przygotowanie:
Oliwę mieszamy z oregano oraz szczyptą soli i odstawiamy.

Sałatę płuczemy, osuszamy, rozdrabniamy na kawałki, wkładamy do salaterki i delikatnie oprószamy solą. Pomidory kroimy w kostkę, jeśli używamy koktajlowych, to na pół. Paprykę również kroimy w kostkę. Ogórki obieramy, pozostawiając cienkie paseczki skórki wzdłuż i kroimy w półplasterki. Cebulę również kroimy w półplasterki i rozdzielamy poszczególne warstwy.

Tak przygotowane warzywa dodajemy do salaterki z sałatą i delikatnie solimy. Dodajemy bazylię, kilka listków pozostawiamy do dekoracji. Sałatkę delikatnie mieszamy, posypujemy pokrojonym w kostkę serem. Dekorujemy listkami bazylii i polewamy oliwą z oregano.

Sałatka grecka najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, u nas znikła niemal natychmiast.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice