Ciasto miętowe – przepis

ciasto_mietoweCiasto miętowe to na pierwszy rzut oka dość skomplikowany, ale bardzo smaczny i lekki placek o atrakcyjnym, wiosennym wyglądzie. Powinno smakować nawet tym, którzy na co dzień nie przepadają za cukierkami miętowymi.

I. Biszkopt:

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • ½ szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku na przemian z cukrem, cały czas ubijając. Mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao mieszamy, przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy ok. 30 – 35 minut w temperaturze 1800C. Upieczony biszkopt pozostawiamy do ostygnięcia

II. Ciasto francuskie
Gotowe ciasto francuskie rozpakowujemy, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 2000C. Pieczemy przez ok. 15 – 20 minut na złoty kolor.

III. Masa miętowa
1 opakowanie landrynek miętowych przesypujemy do rondla i zalewamy 1 ½ szklanki wody. Landrynki rozpuszczamy na małym ogniu, ciągle mieszając.

Gotujemy budyń:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka stołowa mąki tortowej
  • cukier waniliowy

Szklankę mleka odlewamy do garnka i zagotowujemy z syropem z landrynek. W drugiej szklance mleka rozprowadzamy 3 budynie śmietankowe z mąkami i cukrem waniliowym i wlewamy do gotującego się mleka z syropem miętowym, cały czas mieszając, do momentu, aż masa zgęstnieje. Ugotowany budyń pozostawiamy do ostygnięcia.

Na bazie budyniu przygotowujemy masę:

  • ¾ kostki masła
  • 1 kostka margaryny „Kasia”
  • ”Kasię” łączymy z masłem i ucieramy krem, dodając po 1 łyżce ostudzony budyń miętowy. Ucieramy tak długo, aż powstanie puszysty krem.

IV. Krem śmietankowy

  • 1 galaretka agrestowa
  • 2 opakowania 400ml schłodzonej śmietanki 36%

Galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki gorącej, przegotowanej wody. Mieszamy tak, aby nie było grudek, a następnie schładzamy.
Śmietankę ubijamy na sztywno, obserwując, aby nie powstało masło. Do ubitej śmietanki dodajemy stężoną, lecz lejąca się galaretkę. Delikatnie mieszamy całość.

V. Syrop do nasączania ciasta
Do 1 szklanki przegotowanej wody wyciskamy sok z 3 mandarynek lub innych cytrusów (wg upodobań) i schładzamy.

VI. Wykonanie ciasta:
Schłodzonym syropem nasączamy biszkopt. Na nasączone ciasto rozsmarowujemy krem miętowy. Na krem nakładamy wcześniej upieczone ciasto francuskie.
Na ciasto francuskie wylewamy krem śmietankowy i rozprowadzamy go równomiernie. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami czekoladowymi lub startą czekoladą.

Ciasto schładzamy, aby obydwa kremy dobrze stężały.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice