Cytrynowiec

CytrynowiecPrzepis na cytrynowiec zaczerpnęłam z książki „Przepisy siostry Anastazji – 100 nowych ciast”.
Wykonanie ciasta:
1. Pieczemy jasny, cienki biszkopt, np. wg w tego przepisu
2. Masa cytrynowa:
Składniki:
– 2 budynie śmietankowe
– 1 kostka masła
– ¾ szklanki cukru kryształu
– 3 żółtka
– 3 cytryny
– 1 ½ łyżki mąki pszennej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Wyciskamy sok z cytryn i uzupełniamy wodą do ok. 2 i ½ szklanki. Przelewamy do garnka i zagotowujemy razem z cukrem. W ½ szklanki wody roztrzepujemy budyń, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, łączymy z gotująca się wodą cytrynową i gotujemy budyń. Ostudzony budyń łączymy z utartym masłem.
3. Masa śmietankowa:
– ½ l śmietany kremówki
– 2/3 łyżki cukru pudru
– 4 łyżeczki żelatyny (rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody)
Ubijamy na sztywno śmietanę, dodając cukier – i na końcu – rozpuszczoną żelatynę.
4. Przełożenie ciasta
Dodatki: 1 puszka ananasów, 2-3 paczki herbatników, polewa czekoladowa.
Przekładamy ciasto w kolejności: biszkopt – masa cytrynowa – ananasy – masa śmietankowa – herbatniki – polewa czekoladowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice