Przepis na Calzone. Pierogi z ciasta do pizzy

Pierogi_pizza Przepis na Calzone – Pierogi z ciasta do pizzy.  Z ciasta do pizzy możemy przygotować nie tylko pizzę, ale także pierogi, które doskonale smakują zaraz po upieczeniu, jak i na zimno. Zobacz też: Podstawowy przepis na ciasto do pizzy .

Farsz mięsny:

  • 30 dag szynki lub kiełbasy
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • oregano

Wędlinę kroimy w cienkie paski, ser trzemy na tarce o grubych oczkach, kukurydzę odsączamy z zalewy.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła o średnicy talerzyka deserowego. Na każdej połowie koła rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy, układamy szynkę kukurydzę, starty ser i posypujemy oregano. Sklejamy pieroga i pieczemy przez ok. 15 min. w temperaturze 200°C.

Innym pomysłem może byś farsz pieczarkowy:

  • 50 dag pieczarek
  • 50 dag cebuli,
  • sól pieprz, olej do smażenia.

Pieczarki myjemy, kropimy w plasterki i smażymy na oleju. Dodajemy pokrojona w półplasterki cebulę i dalej smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po przestudzeniu nadziewamy pierogi .
Pieróg_pizza_1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *