Sałatka drobiowa z żurawiną

Sałatka_żurawinaSałatka drobiowa z żurawiną to doskonały pomysł na karnawałowe przyjęcie.
Składniki:
– 20 dag białego ryżu
– 1 podwójna pierś z kurczaka
– majonez Winiary
– 10 dag żurawiny suszonej
– 10 dag słonecznika
– 1 puszka kukurydzy konserwowej
– 1 puszka ananasa
– przyprawa do kurczaka
– olej do podsmażania piersi
Wykonanie:
Ryż gotujemy na sypko, aby nie był zbyt miękki. Pierś myjemy, obsuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w drobną kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor i odstawiamy do przestudzenia.
Słonecznik prażymy na suchej patelni na niezbyt dużym ogniu, cały czas mieszając, aby nie przypalił się i również studzimy. Kukurydzę i ananasa odsączamy z zalewy, ananasa kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy, dodając majonez. W razie potrzeby sałatkę można odrobinę posolić.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice