Makowiec zawijany

makowiec-zawijanyMakowiec zawijany do doskonałe ciasto drożdżowe , które w naszym domu jest nieodłącznym elementem każdych świąt.
Składniki:
Ciasto:
– 75 dag mąki pszennej
– 1 ½ kostki margaryny
– 8 dag drożdży
– 3 żółtka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 szklanka kwaśnej śmietany
– 2 łyżki cukru
– 1/3 łyżeczki soli
Masa makowa:
– 40 dag maku
– 15 dag masła
– ¾ szklanki płynnego miodu
– 10 dag orzechów włoskich
– 10 dag rodzynek
– 10 dag migdałów krojonych
– 1 cukier waniliowy
– 1 olejek migdałowy
– ½ szklanki cukru
– 4 żółtka
– 6 białek
– 1/3 łyżeczki soli

Wykonanie:
Margarynę siekamy z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Z drożdży i cukru robimy rozczyn. Gdy rozczyn będzie płynny – wlewamy go do mąki. Dodajemy żółtka i śmietanę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Z ciasta robimy kulę, którą zanurzamy w zimnej wodzie. Gdy wypłynie i zacznie pękać, wyjmujemy i układamy na deseczce, by ciasto obciekło z wody.

Mak parzymy (najlepiej poprzedniego dnia) i mielimy dwu-trzykrotnie w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach. Roztapiamy masło i dodajemy: miód, cukier, mak, bakalie, cukier waniliowy, żółtka, sól i olejek. Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z przestudzonym makiem.

Ciasto dzielimy na dwie części. Każda część rozwałkowujemy, Na powierzchnię ciasta nakładamy i rozsmarowujemy połowę masy makowej. Zwijamy w rulon i luźno w papier do pieczenia. Wkładamy do wąskiej formy do pieczenia i nakłuwamy patyczkiem w kilku miejscach. Wyrośnięte ciasto pieczemy w temperaturze 1700C aż się zarumieni (ok. 45-50 min.). Po upieczeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice