Pierogi z mięsem

Pierogi_z_mięsem_01Pierogi z mięsem (i nie tylko z mięsem) to potrawa, którą w moim domu lubi każdy. Są nie tylko doskonałym pomysłem na obiad, ale również np. na kolację.

Farsz
– 1 kg łopatki wieprzowej;
– 20 dag boczku świeżego;
– 2 marchewki;
– ½ selera;
– 1 pietruszka;
– 5-6 cebulek;
– ok. 2/3 szklanki bułki tartej;
– pieprz, Vegeta, liść laurowy, ziele angielskie, sól do smaku, olej do podsmażenia cebulki.
Mięso myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy włoszczyznę i przyprawy, zalewamy zimna wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu i ostudzeniu mięso mielimy używając sitka o średnich oczkach.
Cebulkę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na złoty kolor.
Do zmielonego mięsa dodajemy cebulkę bułkę tartą, pieprz i wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy bulionu , w którym gotowało się mięso.

Ciasto na pierogi
– 7 szklanek mąki pszennej;
– 1/3 szklanki oleju
– 2 jajka
– 2 szklanki ciepłego mleka
– 1 szklanka gorącej wody
– sól do smaku
– mąka do podsypania ciasta
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy: sól, olej, jajka, mleko i wodę. Wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od rąk. Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką na grubość ok. 5mm i wykrawamy szklanka kółka. Każde kółko nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem i dokładnie sklejamy brzegi ciasta.
Tak sklejone pierożki wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i delikatnie mieszamy. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze przez chwilę. Ugotowane pierogi obsuszamy rozkładając na tackach, a po wystygnięciu obtaczamy w oleju, aby się nie posklejały. Tak przygotowane pierogi możemy np. zamrozić.
Pierogi podajemy z pokrojonym w kostkę i podsmażonym z cebulką boczkiem. Jeszcze lepsze są odsmażane na tłuszczu na złoty kolor.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice