Kapusta wigilijna

kapusta wigilijna

Kapusta wigilijna – taką kapustę przygotowuję już na początku grudnia. Wkładam ją do wyparzonych słoików i pasteryzuję przez 30 minut. W ten sposób mam przygotowane jedno danie na kolację wigilijną.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg pieczarek
  • 4-5 średnich cebulek
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • Vegeta, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kapustę zalewamy wodą tak, aby była zakryta. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy do miękkości. Jeżeli zostało zbyt dużo wody, musimy ją odlać.
  2. Pieczarki myjemy, kroimy w półksiężyce i smażymy na maśle lub margarynie.. Po usmażeniu dodajemy do kapusty.
  3. Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoty kolor i również dodajemy do kapusty.
  4. Całość mieszamy, doprawiamy Vegetą i pieprzem. Używając Vegety można zrezygnować z soli, ponieważ jest ona składnikiem tej przyprawy.
  5. Kapustę dusimy jeszcze przez ok. 20 minut, co pewien czas mieszając, aby się nie przypaliła.

 Kapusta wigilijna może stanowić również nadzienie do krokietów.

Sprawdź:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice