Dietetyczny pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami

Pasztet

Pasztet z drobiu jest dzięki swojej delikatności i bardzo małej zawartości tłuszczu może być doskonałym urozmaiceniem diety i z powodzeniem zastąpić wędliny dostępne w sklepach.

Składniki:

  • 6 udek kurczaka;
  • 1 kg wątróbki drobiowej;
  • 1 mały seler;
  • 3-4 cebule;
  • 2 pietruszki;
  • 2-3 marchewki;
  • 4 jajka;
  • mały słoiczek pomidorów suszonych;
  • 7-8 suszonych śliwek;
  • przyprawy: Vegeta lub Kucharek, majeranek, pieprz, przyprawa do zup w płynie (np. Winiary)

Wykonanie:

  1. Mięso gotujemy do miękkości z przyprawą Vegeta i warzywami. Odcedzamy, trochę wywaru pozostawiamy do pasztetu. W osobnym garnku zalewamy wątróbki gorącą wodą i gotujemy 3-5 minut. Obgotowane wątróbki wyjmujemy z garnka i pozostawiamy do wystygnięcia.
  2. Ostudzone, pozbawione kości i skórek  mięso oraz wątróbki mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa używając sitka o drobnych oczkach. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i śliwki oraz przyprawiamy do smaku. Masę starannie wyrabiamy ręką, dodając 1 szklankę wywaru z mięsa oraz oddzielone od białek żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszając.
  3. Gotowy pasztet przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia głębokiej blachy keksówki.
  4. Pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 – 2000 C.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice