Faszerowana papryka

faszerowana papryka

Faszerowana papryka to świetny pomysł zarówno na przystawkę, jak i obiad. Możemy ją przyrządzić na każdą okazję. W sezonie, gdy mamy pachnącą, aromatyczną i tanią paprykę – musicie skorzystać z tego przepisu! Wystarczy godzina, aby rozkoszować się jej smakiem.

Składniki:

  • 5 sztuk czerwonej papryki (najlepiej z ogonkami)
  • 2 woreczki ciemnego ryżu
  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego
  • przyprawy do smaku: pieprz, sól, maggi
faszerowana papryka
faszerowana papryka

Sposób przygotowania:

1. Paprykę myjemy, następnie odcinamy wierzch papryki i usuwami gniazda nasienne – starajmy się robić to delikatnie, aby nie uszkodzić warzywa.

2. Gotujemy ryż, według instrukcji, znajdującej się na opakowaniu.

3. Wystudzony ryż mieszamy z mięsem mielonym i całość doprawiamy.

4. Tak przygotowanym farszem nadziewamy paprykę i przykrywamy wcześniej odciętym wierzchem.

5. Nafaszerowane warzywa układamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym do 170°C piekarniku przez ok. 45-50 minut.

Faszerowana papryka gotowa – można ją podawać na ciepło, jak i na zimno! Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice