|
|
Sernik jagodowy. Przepis na sernik jagodowy to alternatywa dla klasycznej wersji sernika lub dla sernika na kruchym cieście z bezą orzechową . Sernik jagodowy wydaje się trudnym w wykonaniu ciastem, jednak to tylko pozory. Ten przepis jest niezwykle prosty w wykonaniu.
Składniki:
- 1 kg twarogu
- 6 jajek
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- ½ kg jagód mrożonych lub w syropie (słoik 1 l)
- 250ml śmietany 18%
- 1 cukier waniliowy
- 1 ½ cukru
Sposób wykonania:
Żółtka oddzielamy od białek. Twaróg, żółtka, cukier, śmietanę i cukier waniliowy miksujemy na gładką masę. Dodajemy jagody, nadal miksując.
Do masy dodajemy budynie i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy ubite ze szczyptą soli białka i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Masę sernikową przekładamy do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanymi tłuszczem bokami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 -170C przez około 1 godziny. Sernik jagodowy jest gotowy.
Smacznego!
Wypróbuj też:

Kolor ma po prostu fantastyczny :)