Sernik jagodowy – przepis na pyszne ciasto

Sernik jagodowy. Przepis na sernik jagodowy to alternatywa dla klasycznej wersji sernika lub dla sernika na kruchym cieście z bezą orzechową. Sernik jagodowy wydaje się trudnym w wykonaniu ciastem, jednak to tylko pozory. Ten przepis jest niezwykle prosty w wykonaniu.

Składniki:

  • 1 kg twarogu
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • ½ kg jagód mrożonych lub w syropie (słoik 1 l)
  • 250ml śmietany 18%
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 ½ cukru

Sposób wykonania:
Żółtka oddzielamy od białek. Twaróg, żółtka, cukier, śmietanę i cukier waniliowy miksujemy na gładką masę. Dodajemy jagody, nadal miksując.

Do masy dodajemy budynie i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy ubite ze szczyptą soli białka i jeszcze raz delikatnie mieszamy.

Masę sernikową przekładamy do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanymi tłuszczem bokami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 -170C przez około 1 godziny. Sernik jagodowy jest gotowy.

Smacznego!

Wypróbuj też:

One comment
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice