|
|
Świąteczne pierniczki – bożonarodzeniowa tradycja. Jeśli chcemy mieć na zbliżające się
święta
smaczne pierniczki, to czas wziąć się za pieczenie. Z tego przepisu korzystamy od lat, a samymi pierniczkami zajadamy się od świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy :)
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1/2 kg miodu prawdziwego
- 1/4 litra oleju
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 25 dag cukru
- * przyprawa do piernika – sprawdźmy na odwrocie przyprawy na jaką ilość mąki jest bo (są na 1/2 kg mąki i na 1 kg mąki)
Sposób przygotowania:
- Miód, kakao, cukier, masło oraz przyprawę do piernika wkładamy do garnka i zagotowujemy, odstawiamy do wystygnięcia.
- Po ostudzeniu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Następnie z ciasta robimy kulę zafoliować i wstawiamy do lodówki na 1 dzień!!! Po całym dniu wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy je na stolnicy, lekko oprószoną mąką i wyciskać foremkami pierniki.
- Pieczemy w 180 stopniach, studzimy i lukrujemy, możemy je ozdobić na różne kolory i wzorki, aby nasze świąteczne pierniczki cieszyły, nie tylko podniebienie, ale i oko :)
Lukier z surowych białek:
- białka z 2 dużych jaj
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 szklanki przesianego cukru pudru
Ubijamy w misce białka razem z sokiem z cytryny. Dodajemy po trochu przesiany cukier puder. Ubijamy tak długo, aż lukier będzie gładki. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć go sokiem z cytryny.
Świąteczne pierniczki gotowe!

Wow, niesamowicie wyglądała by choinka udekorowana takimi pierniczkami! Cudowne!