Roladki z mięsem wieprzowym, boczkiem i cukinią

Roladki

Roladki z mięsem wieprzowym, boczkiem i cukinią mogą na pierwszy rzut oka wydawać się trudne do wykonania. Jednak w rzeczywistości ich przygotowanie jest bardzo proste. Spróbujcie, bo smakują wyśmienicie. Przepis znaleźliśmy drukowanej gazetce „Gotuj – krok po kroku”.

Składniki potrzebne do wykonania roladek:

  • 0,5-0,6 kg wieprzowiny bez kości
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • średniej wielkości cukinia
  • 5 łyżek oleju
  • 8 plasterków boczku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Umyte mięso wieprzowe osuszamy papierowym ręcznikiem i rozdzielamy na ok 12 mniejszych kawałków, następnie delikatnie solimy i pieprzymy.

2. Cebulę, czosnek i bazylię siekamy drobniutko.

3. Umytą cukinię tniemy w bardzo cieniutkie plastry – najlepiej za pomocą obieraczki.

4. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy czosnek. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy poszatkowaną świeżą bazylię (może być też suszona).

5. Na kawałki wieprzowiny kładziemy nasze cebulowy farsz, a następnie mięso dokładnie owijamy w plastry boczku, które następnie owijamy w cienkie plastry cukini. Całość możemy spiąć wykałaczkami lub związać nicią kuchenną.

5. Takie roladki podsmażamy przez chwilę na patelni, aż się lekko zarumienią.

6. Następnie podsmażone roladki wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 18 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice