Spaghetti a’la bolognese

spaghetti a'la bolognese

Spaghetti to typowo włoskie danie. Po pizzy chyba najbardziej popularne na świecie. Najsłynniejszy rodzaj spaghetti to chyba spaghetti a’la bolognese. Prawdziwe spaghetti po bolońsku powinno się gotować nawet cztery godziny! Mój przepis jest dużo prostszy, szybszy i niestety nie jest oryginalną, włoską recepturą :)

Składniki:

  • makaron spaghetti
  • oliwa z oliwek
  • mielona wołowina
  • cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • starty parmezan (do posypania dania)
  • sól
  • pieprz
  • bazylia

Sposób przygotowania:

1. Makaron gotujemy według przepisu, a w międzyczasie zajmijmy się poniższymi punktami :)

2. Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy pokrojony w plasterki ząbek czosnku.

3. Jak tylko czosnek się zarumieni, zdejmujemy go i na patelnię wrzucamy mieloną wołowinę

4. Przyprawiamy ją pieprzem i solą (możemy także dodać inne przyprawy, według uznania, np. bazylię) i smażymy, mieszając, aż odparuje woda.

5. W międzyczasie obieramy cebulę i resztę czosnku.

6. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek możemy przecisnąć przez praskę lub również posiekać.

7. W misce miksujemy pomidory z puszki oraz podsmażony czosnek.

8. Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy przez kilka minut.

9. Zeszkloną cebulę dodajemy do mięsa i mieszamy.

10. Na tę samą patelnię na której smażyliśmy cebulę, wrzucamy zmiksowane pomidory oraz czosnek i dusimy przez ok. 7 minut.

11. Polecam przyprawić nasz sos pieprzem, solą oraz bazylią :-)

12. Na ugotowany makaron układamy mięso, polewamy sosem oraz posypujemy parmezanem.

13. Oczywiście przed podaniem mięso można wymieszać z sosem oraz makaronem :-)

Spaghetti a’la bolognese gotowe! Smacznego :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice