Ryba po grecku [przepis]

Świeża ryba z warzywami z własnego ogródka smakuje wyśmienicie!

Składniki:

  • filet z dorsza lub pstrąga
  • 1 kg marchewki
  • średniej wielkości pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 2 średnie cebule pokrojone w małą kostkę
  • mały słoik koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • 1/2 szklanki oleju
  • przyprawa maggi
  • vegeta
  • 1 łyżka stołowa octu
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Filet z ryby smażymy, po usmażeniu usuwamy ości. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Układamy do rondla, zalewamy wodą i olejem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu do uzyskania miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat oraz przyprawy.

Po wystudzeniu dodajemy zaparzoną cebulę (wystarczy ją zagotować z małą ilością wody oraz 1 łyżką octu), studzimy i następnie dodajemy do farszu. Całość mieszamy.

Jeżeli farsz jest zbyt kwaśny – dodamy trochę cukru.

Na koniec układamy na rybie i .. smacznego!