Bigos z młodej kapusty z kurczakiem. Najlepszy przepis

Bigos z młodej kapusty z kurczakiem. Przepis

Przepis: Bigos z młodej kapusty z kurczakiem smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny bigos. Ja uwielbiam bigos w wydaniu lekko pikantnym. Wędzona kiełbasa idealnie komponuje się ze słodką kapustą. Bigos możemy przygotować w garnku, woku, ale także na głębokiej patelni. 

Biała kapusta nadaje się do kiszenia, gotowania, na surówki, dobrze się przechowuje. Zawiera bardzo dużo wartości odżywczych i witamin: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminę B1, B2, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę C, kwas szczawiowy.

Kapuście przypisuje się także pewne minusy np. wzdęcia, odbijanie. Można temu zapobiec, dodając do gotowania kminek lub majeranek.

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • filet z piersi kurczaka
  • 3 kiełbaski wędzone
  • 2 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • słodka papryka
  • ostro papryka
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • sól

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy pokrojony w drobne kawałki filet z kurczaka. Usmażone mięso przerzucamy do garnka, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podsmażamy tak długo, aż kiełbasa się trochę wytopi, a następnie dorzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Uważajcie, aby cebula się nie przypaliła.

W międzyczasie kroimy w kostkę lub paski młodą kapustę i dorzucamy do garnka. Całość zalewamy szklanką wodą. Dodajemy liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz dwie łyżki koncentratu pomidorowego.

Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Ja uwielbiam delikatnie ostrą kapustę – dlatego przyprawiam także ostrą papryką. Dla nadania koloru można doprawić także słodką papryką.

Tak przygotowaną młodą kapustę z kurczakiem dusimy z pozostałymi składniki przez ok. 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Jeżeli w trakcie woda wyparuje, musimy dolać, aby nasz bigos się nie przypalił.

Bigos z młodej kapusty z kurczakiem gotowy! Smacznego :-) Podobał się przepis? Daj znać w komentarzach jak Ci poszło!

 

Zobacz też:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Editor's choice