Muffiny - przepis podstawowy na muffinki | KozakGotuje.pl

Muffiny – przepis podstawowy

Muffiny – przepis podstawowy jest niezbędny do upieczenia idealnych muffinek . Piekę je od lat i zawsze wychodzą pyszne! Piekąc muffiny , zawsze bazuję na tym przepisie. Jeżeli chodzi o dodatki – najbardziej smakują mi z malinami i białą czekoladą.

Aby muffiny miały ciemny kolor – wystarczy dodać kakao.

Dodając owoce, pamiętajmy, aby oprószyć je w mące lub budyniu – spowoduje to, że owoce nie opadną na dno.

Składniki na 12 muffinek:

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli

Składniki mokre:

  • duże jajko
  • szklanka mleka, jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego lub oliwy

Sposób przygotowania muffinek:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Przygotowujemy formę/foremki na muffiny. Ja używam silikonowych – nie trzeba ich niczym smarować, ciasto świetnie od nich „odchodzi”. Formy blaszane najlepiej posmarować masłem lub wyłożyć papierowymi papilotkami.

2. Przygotowujemy dwie miski.

3. W pierwszej misce: przesiewamy mąkę przez sito, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i sól.

4. W drugiej misce: roztrzepujemy jajka i dodajemy pozostałe składniki mokre.

5. Wymieszane składniki mokre przelewamy do miseczki ze składnikami suchymi.

6. Całość delikatnie mieszamy. Nie mieszajmy zbyt długo składników, ponieważ muffiny mogą wyjść zbite i niewyrośnięte. Wystarczy parę ruchów łyżką :-)

7. Ciasto nakładamy do foremek na 3/4 ich wysokości.

8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Aby sprawdzić, czy się upiekły, wystarczy wbić w ciasto wykałaczkę i wyjąć – jeżeli będzie do niej przyklejone ciasto, trzeba przedłużyć czas pieczenia.

9. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Jak ostygną możemy wyjąć je z foremek i podawać :-)

Mam nadzieję, że nie będziecie mieć problemu z upieczeniem pysznych muffinek . Jeżeli macie jakieś pytania – śmiało piszcie!

Macie swoje propozycje na muffiny ? Ślijcie je na adres [email protected]

2 komentarze do wpisu: Muffiny – przepis podstawowy

  1. broza4 3 listopada 2014 at 13:16 #

    Zamierzam wypróbować ten przepis, ale czy łyżeczka soli to nie za dużo?

    Odpowiedz
    • Agnieszka 21 listopada 2014 at 12:23 #

      Mała, płaska łyżeczka soli nie powinna być zbyt wyczuwalna. Jednak jeśli masz wątpliwości dodaj szczyptę lub pół płaskiej łyżeczki :-)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

'